GALERIA TEMPORARĂ - Radu Tănasă
Hei, salut! Lumea imi zice Radu.
În cadrul Universității, vă voi prezenta galeria temporară, aflată vis a vis de picturile ce caracterizează Sala Pașilor pierduți. Aceasta este în mare parte rezultatul a multor artiști extrem de talentați, munca lor fiind răsplătită prin ocazia de a-și arăta talentul și expresivitatea prin creațiile proprii. Multe dintre exponate sunt dominate de atitudinea tipică a artiștilor tineri, a căror opinie vrea să fie auzită. Prin urmare, această atitudine se regăsește nu numai prin modul de executare a picturii, cât și prin mesajul transims de acestea.
În predominanță, temele abordate au caracter social. Fie prezintă într-un mod oarecum obiectiv (sau ironic) viața cotidiană, fie exponatul are rolul unui mesager ce transimte un anume atac la adresa unei personalități, sau la adresa societății.
Un lucru pe care eu îl consider minunat este faptul că, deși exponatele au în esență teme controversate, acestea continuă să uimească prin rigurozitate, aducând omagii vechilor artiști prin reluarea unor motive vechi, încă din perioada Antichității. Un astfel de exemplu ar fi exponatul cu titlul: „Hermes”. Față de o simplă caricatură, aceste picturi încă păstrează multe rigori artistice, combinând astfel ideea de nou cu niște concepte vechi, de mult timp existente.
SALA PAȘILOR PIERDUȚI - Andra Ciobanu
În final, puteți vedea faptul că mulți dintre acești artiști și-au dedicat foarte mult timp pentru operele lor. Cu acest prilej, aș dori să vă zic o mică povestioară despre cum unii artiști își dau trupul pentru a crea capodopere. Acum câțiva ani, artistul Sabin Bălașa a fost chemat aici pentru a înfrumuțesa holul principal al clădirii. Fiind un pictor non-conformist, Bălașa a acceptat cererea, însă a cerut să fie lăsat în solitudine, prins între pereții Universității, așteptând în cele din urmă ca o muză să îl inspire. Se spune că aproape toate picturile au fost revelate artistului prin mai multe vise, urmând ca apoi acesta să stea zile și nopți întregi la fiecare operă, uitând de cele materiale. De multe ori, acesta a fost hrănit sau pus la culcare cu forța. Ulterior, Bălașa a afirmat că timpul petrecut pictând acești pereți a fost una dintre cele mai frumoase perioade ale vieții sale.
Fie că ești profesor, student sau doar un simplu trecător, nu ai cum să nu te oprești pentru o clipă și să nu admiri picturile murale de pe pereții sălii, picturi realizate de celebrul pictor Sabin Bălașa.
Imediat cum intri in această sală parcă ți-l poți imagina pe artist, plin de culori, trudind de zori și incercând să dea contur propriilor idei. Insăși sala, benefiicind de o acustică deosebită, parcă incă rezonează vocile marilor personalități ce au trecut prin acest loc.
După cum puteți vedea, pe langă tematica si tehnicile abordate, se remarcă paleta cromatică aparte. Predomină albastrul, o culoare asociată atât unei stări reci, cât și misterului.
Artistul, autointitulat “maestrul inorogilor si al siluetelor cosmice”, prezintă prin cele 19 picturi teme precum sufletul, tinerețea, istoria și poezia poporului român.
Eu insămi fiind o persoană atrasă de sfera artelor, pot să vă spun ca timpul și dedicarea necesare creării unor asemenea opere trebuie să fi fost impresionante, și le recomand tuturor celor care au ocazia să viziteze această galerie, să o facă. Astfel, sper că v-am stârnit curiozitatea cu privire la orașul nostru și dacă v-a plăcut prezentarea pe care am realizat-o, vă așteptăm să ne faceți o vizită.
SALA PAȘILOR PIERDUȚI - Andra Ciobanu