Tele-Encounters: Beyond the Human

https://tele-encounters-beyond.eu/

TELE-ENCOUNTERS: BEYOND THE HUMAN
616748-CREA-1-2020-1-RO-CULT-COOP1
Durata: 3 ani (1.09.2020 – 31.08.2023)

Descrierea proiectului:
Tele-Encounters: Beyond the Human (în traducere, „tele-întâlniri: dincolo de uman”) este un proiect cultural co-finanțat prin prestigiosul program Europa Creativă al Uniunii Europene. Proiectul explorează impactul Internetului, al roboților și al Inteligenței Artificiale asupra relațiilor umane, precum și integrarea creativă și semnificativă a acestor tehnologii în artă. Din punct de vedere tematic, ne interesează dezvoltarea roboților sociali ca însoțitori pentru persoanele vârstnice în contextul migrației și al singurătății la vârste înaintate. Prin teatru telematic1 și artă digitală interactivă, urmărim de asemenea consolidarea abilităților artiștilor, ale tehnicienilor și ale cercetătorilor din domenii ca teatrul, artele vizuale, robotica și științele socio-umane de a explora noile media cu luciditate și spirit critic. În plus, proiectul își propune să deschidă către publicul larg dezbaterea referitoare la viitorul și etica interacțiunilor om-robot.
Copii și vârstnici din România, Spania și Italia vor participa la ateliere de creație conduse de o echipă de regizori de teatru, artiști vizuali, eticieni și experți în robotică. Sub îndrumarea coordonatorilor, participanții la ateliere vor crea modele de roboți sociali (la nivel de concept), imaginându-și trăsăturile lor de personalitate, aspectul lor fizic și codul de etică ce ar trebui să însoțească relațiile dintre roboți și oameni. Ulterior, roboții imaginari vor fi „aduși la viață” de artiști și experți tehnici sub forma unor modele 3D virtuale, interactive, disponibile pe o platformă online.

Teatrul telematic se desfășoară simultan în cel puțin două spații diferite, conectate în timp real prin Internet, telefon, satelit sau alte rețele și dispozitive de telecomunicații. Livestreaming-ul este diferit de teatrul telematic, întrucât presupune o transmisiune unidirecțională. Teatrul telematic, în schimb, se bazează pe schimbul live, bidirecțional, între spațiile interconectate. Un exemplu de teatru telematic este „Planeta Viselor Pierdute”, spectacol realizat între România și Spania în 2018 în cadrul proiectului european „Tele-Encounters”. Vezi spectacolul integral aici: https://youtu.be/w8dS-AHjTTE. Trailerul e disponibil aici: https://youtu.be/xTHrqpF6Z9o.

În faza a doua a proiectului, vom realiza un spectacol de teatru telematic ce se va desfășura simultan în România și Italia, în două săli de teatru conectate prin video-conferință pe Internet. Povestea, situată într-un viitor apropiat, va urmări relația dintre o mamă vârstnică din România, robotul ei de companie și fiica sa din Italia și se va baza pe interviuri cu emigranți și părinți vârstnici rămași în România. Inspirați de modelele create de public, vom construi un robot care va funcționa ca o păpușă digitală controlată de o actriță sau un actor.
Interviurile-sursă și feedback-ul publicului vor fi analizate în patru studii academice care vor fi publicate în cartea proiectului în limba engleză. Specialiștii și studenții din sectorul creativ și cel tehnologic vor putea participa la ateliere de teatru telematic, conferințe și un simpozion și vor putea accesa gratuit cartea proiectului. Toate activitățile și rezultatele proiectului vor fi disponibile gratuit.
„Tele-Encounters: Beyond the Human” este coordonat de Teatrul „George Ciprian” din Buzău cu sprijin financiar de la Consiliul Județean Buzău. Parteneri în proiect sunt UCAM Universidad Católica San Antonio de Murcia (Spania) și teatrul Industria Scenica (Vimodrone, Italia).
Site-ul proiectului: https://tele-encounters-beyond.eu/

Lider de proiect (P1): Teatrul „George Ciprian” Buzău
Teatrul „George Ciprian” din Buzău, fondat în 1995, este primul teatru de proiecte finanțat de stat din România. Doar personalul tehnic-administrativ este angajat permanent, în timp ce artiștii (actori, regizori, scenografi, designeri etc.) sunt contractați pe bază de proiect. Ne aflăm în centrul vieții culturale a Buzăului, producând și organizând spectacole care se adresează diverselor categorii de vârstă și activități culturale variate ce își propun să implice comunitatea locală. Totodată, suntem printre puținele organizații de profil care promovează cercetarea artistică în România prin proiecte de teatru și performance experimental, cum ar fi „Tele-Encounters” (proiect Europa Creativă, 2017-2019), „Tele-City” (co-finanțat de AFCN în 2016), „Orfeu și Euridice” (2017, teatru cu sunet binaural pentru nevăzători) și „Generation200/Generația 200” (teatru online interactiv, spectacol în engleză și în română). Din 2020, Teatrul „George Ciprian” este membru al rețelei internaționale de arte performative IETM.

Despre primul proiect „Tele-Encounters”:
În perioada 2017-2019, Teatrul „George Ciprian” a coordonat cu succes proiectul „Tele-Encounters”, co-finanțat prin programul Europa Creativă al Uniunii Europene și realizat în parteneriat cu universitatea UCAM din Murcia (Spania) și Municipalitatea din Lousada (Portugalia). „Tele-Encounters” a explorat relația dintre părinții plecați la muncă în străinătate și copiii rămași acasă. Piesa de teatru și scenariile celor cinci scurtmetraje 360° realizate în proiect au fost inspirate de interviuri cu emigranți români și portughezi și familiile lor rămase acasă. Interviurile au fost de asemenea analizate în cadrul unui studiu sociologic despre migrație de către domnul sociolog Mircea Kivu. Cel mai semnificativ rezultat al proiectului a fost spectacolul de teatru telematic „Planeta Viselor Pierdute” (2018). Acesta s-a desfășurat simultan la teatrul din Buzău și la Centro Párraga din Murcia, cu actori și public prezenți fizic în ambele spații. Actorii din cele două țări interacționau în timp real prin video-conferință pe Internet și animații controlate prin Kinect, iar publicul din fiecare spațiu putea să vadă acțiunea din cealaltă țară pe un ecran de proiecție. Chestionarele completate de public după participarea la spectacol, respectiv după vizionarea filmelor, au fost analizate în două eseuri academice publicate în limba engleză în cartea proiectului. Toate rezultatele proiectului sunt disponibile gratuit în secțiunea în limba engleză a site-ului https://www.tele-encounters.com/ și pe platforma de rezultate Creative Europe.
Parteneri:
P2) UCAM Universidad Católica San Antonio de Murcia (Spania)
UCAM este o fundație non-profit care activează în domeniul educației superioare, cu 20 de ani de istorie și peste 17.000 de studenți. UCAM oferă cursuri de licență, cursuri masterale și programe de doctorat recunoscute la nivel european, precum și alte titluri academice prestigioase. Universitatea are o vastă experiență în accesarea fondurilor europene precum Erasmus+, Horizon 2020 sau Europa Creativă și coordonează o serie de proiecte internaționale de cercetare în medicină și tehnologie. UCAM este un partener de încredere al Teatrului „George Ciprian” din 2016. Teatrul a colaborat cu UCAM în proiectul „Tele-Encounters” (prima ediție), co-finanțat prin programul Europa Creativă al Uniunii Europene în perioada 2017-2019 și finalizat cu succes în toamna anului 2019.
P3) Cooperativa Sociale Circolo Industria Scenica Onlus (Milano, Italia)
Industria Scenica este un IMM tânăr, fondat în 2012, construit în jurul ideii de bunăstare culturală, ceea ce presupune crearea și diseminarea produselor culturale cu o implicare puternică a publicului și o interacțiune susținută cu instituții și factori de decizie pentru a promova bunăstarea comunității. Industria Scenica operează la nord-est de orașul Milano și oferă următoarele servicii: storytelling comunitar, laboratoare performative, laboratoare de tehnologie și media, producție teatrală, teatru și evenimente orientate către zona de turism. Din 2014, administrează o sală de dans cu valoare istorică, Everest - Spazio alla Cultura, angajându-se astfel într-un amplu proces de regenerare prin cultură a unui spațiu abandonat. În prezent, Everest găzduiește o stagiune teatrală, o școală de teatru și programe de rezidență pentru artiști. Comunitatea locală se bucură de asemenea de seri dansante, cursuri, ateliere, expoziții și seminare organizate în acest spațiu.

Persoane de contact:
Marina Hanganu – director artistic „Tele-Encounters: Beyond the Human”:
marina.hanganu@gmail.com, tele.encounters.management@gmail.com
tel: +40722672440
Georgiana Vlădoiu – PR „Tele-Encounters: Beyond the Human”:
teatrulgeorgeciprian.pr@gmail.com
tel: +40 733 882 156

VIDEO

 

Măsuri care privesc accesul şi contactul cu publicul

 1. La intrare se va efectua un triaj observaţional şi nu se va permite accesul persoanelor care prezintă simptome de infecţie respiratorie (tuse, strănut, rinoree), temperatura max. 37,3.
 2. Se va realiza termometrizarea spectatorilor/vizitatorilor. Persoanele care refuză să le fie verificată temperatura nu vor avea acces în locaţie;
 3. Accesul publicului va fi permis numai în condiţiile purtării de mască (medicală/non-medicală) pe toată durata evenimentului. Pentru a oferi o protecţie eficace, masca trebuie să acopere gura şi nasul;
 4. Accesul în spaţiu se face cu respectarea de către participanţi a distanţării de minimum 1,5 m;
 5. Persoanele îşi vor dezinfecta mâinile cu dezinfectant avizat pe bază de alcool care va fi pus la dispoziţie la intrare;
 6. Intrarea/ieşirea sunt separate, unice, pentru facilitarea menţinerii distanţei fizice;
 7. Accesul se face pe timpi cu până la o oră înainte de eveniment pentru a evita aglomeraţia.
 8. Bilete NU vor avea locuri nominale.
 9. Bilete se pot achiziționa doar online sau de la Agenția de Bilete a Teatrului „George Ciprian” situată bdul. Nicolae Bălcescu nr. 37
 10. Intrarea în sală se face în ordinea venirii începând cu primul loc marcat din primul rând disponibil. (Rândul C)
 11. În ziua spectacolului biletele se pot achiziționa de la Agenția de Bilete a Teatrului „George Ciprian” situată bdul. Nicolae Bălcescu nr. 37sau online cu maxim 30 de minute înainte de spectacol.
 12. Biletele vor fi scanate; se va evita ruperea sau atingerea biletelor;
 13. Participanţii au obligaţia purtarea măştii de protecţie;
 14. În cazul utilizării toaletelor se va respecta distanţa obligatorie de minimum 1,5 m;
 15. După şi/sau înaintea fiecărui eveniment se realizează dezinfectarea cu substanţe biocide autorizate a tuturor scaunelor, pufurilor etc.;
 16. Se interzice consumul de mâncare şi băutură în locaţie.