Orfeu și Euridice – proiect pilot de teatru experimental bazat pe sunet binaural

ORFEU ȘI EURIDICE

ascultați la CĂȘTI pentru a experimenta efectul binaural!

Piesa audio este rezultatul unui workshop de 3 zile X 2 h cu 13 elevi nevăzători și parțial văzători de la Liceul Special pentru Deficienți de Vedere Buzău, coordonat de Marina Hanganu.

Descriere:
Orfeu, miticul muzician și poet al lirei, o jelește pe iubita sa soție moartă, Euridice. Călăuzit de zeul Amor, Orfeu pătrunde în lumea de dincolo pentru a-i îndupleca pe zei să i-o înapoieze pe Euridice. Această poveste audio este înregistrată binaural și trebuie ascultată la căști (doar așa se păstrează intact efectul de spațializare a sunetului). Prin intermediul sunetului binaural, ascultătorul devine personaj, participant direct la acțiune, fiind purtat de Amor prin lumi sonore fantastice.

Tot în cadrul proiectului ORFEU ȘI EURIDICE - peisaje sonore imersive, elevii de la Liceul Special pentru Deficienți de Vedere Buzău au participat la un workshop de sunet coordonat de drd. Ștefan Damian (UNATC „I.L.Caragiale” București, CINETIC)

Scenariu de Marina Hanganu, inspirat de „Legendele și miturile Greciei Antice” (N.A.Kun), de libretul operei „Orfeu și Euridice de Gluck și „Metamorfozele” lui Ovidiu.
Concept și regie: Marina Hanganu.
Editare sunet: Marina Hanganu și Ștefan Damian (sound designer)
Soundscape: „Naufrage” de Ștefan Damian.
Muzica la liră: „Orpheus’s Lyre” și „Ode to Orpheus” de Michael Levy - Composer for Lyre.
Toate rolurile sunt interpretate de elevi cu vârste între 13 și 15 ani de la Liceul Special pentru Deficienți de Vedere Buzău.
Elevi:
Zeul Amor - Adelin Tănasă
Nimfe, suflete și zei: Dincă Ciprian, Ivănescu Cornel, Solomon Andra, Tofan Georgiana, Ursu Nicoleta, Matei Alexandru, Buzatu Maria, Gleveşanu Andreea, Ionaşcu Florian, Popa Ştefania, Popia Adelina, Şerban Alexandru

Profesori coordonatori de la Liceul Special pentru Deficienți de Vedere Buzău:
Leca Adriana-Florentina (Director), Zincă Gina (Coordonator educativ), Ursache Marius, Ion Victor, Marian Nicoleta, Anton Ana Maria, Alin Zevedei

Un parteneriat între Teatrul „George Ciprian” Buzău, Liceul Special pentru Deficienți de Vedere Buzău și Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L.Caragiale” București - CINETIC.
Proiect realizat în cadrul Festivalului Buzău Iubește Teatrul 2017

Selecționer festival: conf.univ.dr. Carmen Stanciu (Prorector UNATC „I.L.Caragiale”

Directorul Teatrului „George Ciprian”: Gina Chivulescu

 

Mulțumiri lui Michael Levy - compozitor și interpret la liră:

Muzica la liră din piesa cu sunet binaural ORFEU ȘI EURIDICE îi aparține artistului britanic Michael Levy, căruia îi mulțumim pentru interesul acordat acestui proiect și pentru permisiunea de a folosi două dintre fascinantele sale melodii – „Orpheus’s Lyre” (Lira lui Orfeu: https://youtu.be/jP-ctPO_-ck ) și „Ode To Orpheus” (Odă lui Orfeu: https://youtu.be/MNJ8NEQ4SdY). Michael Levy este un artist remarcabil. Multi-instrumentist și compozitor prolific, el s-a specializat în tehnica muzicală a lirei antice. Cercetarea lui riguroasă se bazează pe descoperiri arheologice, pe ilustrațiile din vechime care înfățișează cântăreți la liră, pe texte literare rare în care sunt descrise reprezentațiile muzicale la liră. El se inspiră și din tehnicile cântatului la liră care încă se mai practică în Africa (rezultat al negoțului antic dintre Egipt și Grecia antică). Albumele sale îmbină compoziții proprii cu melodii autentice, care au supraviețuit în formă scrisă din Antichitate (există exemple remarcabile din Grecia antică și din Mesopotamia). Din 2008 până astăzi, Michael a produs 30 de melodii independente și a colaborat cu „Luthieros” în fascinantul proiect dedicat reconstrucției și promovării lirei antice - „The Lyre 2.0 Project". „Luthieros” (Thessaloniki, Grecia) construiesc instrumente antice, printre care și diverse tipuri de liră. Pasiunea lui Michael Levy pentru Antichitatea muzicală este molipsitoare, iar motivația lui poetică:
„Trăim într-o lume „muzicală” fadă și fabricată fără încetare. Pentru mine, ea e fără suflet. Pare că ritmul uimitor al rock’n roll-ului a fost înlocuit de o mașinărie de tobe și, brusc, o inimă care pulsa a fost redusă la tăcere în lume. Cumva, acest stimulator ritmic care a înlocuit-o nu se ridică tocmai la aceeași înălțime! Așa că eu am o misiune muzicală. O obsesie, ar spune unii, să deschid un portal spre un timp care a fost aproape uitat – visez să reaprind însuși spiritul strămoșilor noștri antici. Să surprind, fie și numai pentru câteva momente, un timp în care oamenii își imaginau că textura universului era țesută din armonii și note. Să te delectezi cu un timp mai blând, în care fragilitatea vieții era cu adevărat apreciată și fiecare acțiune era realizată în sensul adorației față de zeii antici.”
(în original: „We live in a bland and relentlessly manufactured 'musical' world. To me, it feels soulless. It’s as if the stonking beat of rock’ n roll was replaced by a drum machine and suddenly a thrumming heartbeat was silenced in the world. Somehow this replacement pacemaker doesn’t quite measure up! So, I have a musical mission. An obsession, some might say to open a portal to a time that has been all but forgotten - I dream to rekindle the very spirit of our ancient ancestors. To capture, for just a few moments, a time when people imagined the fabric of the universe was woven from harmonies and notes. To luxuriate in a gentler time when the fragility of life was truly appreciated and its every action was performed in the almighty sense of awe felt for the ancient gods.” – Michael Levy).
website: http://www.ancientlyre.com/