Mihaela Nicolae – CRONICA DE SPECTACOL – DESPĂRȚIȚI DIN DRAGOSTE. CÂT MĂ IUBEȘTI?!

DESPĂRȚIȚI DIN DRAGOSTE. CÂT MĂ IUBEȘTI?!

În glumă se spune adevărul, aceasta ar putea fi ideea de bază a spectacolului „Despărțiți din dragoste”, o comedie cu replici inteligente și situații care stârnesc râsul. Paradoxal, pentru a fi fericiți în căsnicie, oamenii ar trebui să se despartă din când în când, măcar 4 luni, așa cum li se întâmplă lui Mișu Mihăilescu și Ilenei, soția lui. 

Și în dragoste, și în afaceri contează mult aparența. Doi colegi de liceu se întâlnesc după 15 ani și descoperă că niciunul nu este fericit, nici filosoful, șoarece de bibliotecă, ridicol prin complexul de superioritate intelectuală, nici afaceristul, omul cu ceas scump, nevastă și amantă. 

Foto: Ștefania Carpen

Cei trei actori folosesc un spațiu scenic simplu, redus la câteva elemente: o bancă, undeva pe malul unei ape, niște pietroaie și un felinar - se lasă seara, o parte dintre discuții se poartă, sentimental, când răsare prima stea. Pietroaiele stau la dispoziția celor care, uneori, când se simt nefericiți sau când șanteazează emoțional pe cineva, au tentația de a se arunca în apa adâncă și de a rămâne acolo. 

Foto: Ștefania Carpen

Tentația autovictimizării îi scutește pe toți trei de responsabilitate și, în jocul scenic, îngăduie un schimb comic de replici de tipul „ba tu, ba eu”. Protagoniștii pun eșecul în plan sentimental, singurul care contează, pe seama unui trecut în care ar fi suferit din pricina abuzului emoțional – s-au simțit abandonați, neglijați, lipsiți de iubire, singuri.   

În rolul Ilenei, Ana Odagiu joacă excelent, cu energie și umor, plină de vervă. Personajul este studiat atent la nivel de mimică, intonație, mișcare fină. Ileana se declară nefericită în ambele căsnicii, fiindcă bărbații de care se îndrăgostește (prea repede, evident, superficial), de îndată ce devin soți, se schimbă. În teorie, Ileana este o feministă de nouă generație – „eu gândesc, nu gătesc”. 

Efectul comic se naște frecvent din replicile ironice, din jocul sensurilor, din amestecul registrelor, precedee tipice comediei clasice. „Du-te să te cauți!” îi spune Mișu colegului său, care are, pe rând, tot felul de manifestări bizare. Sandu pretinde că suferă de orbire temporară, de surzenie ocazională, înțepenește câteva secunde în poziții ridicole, are nevoie de un „țepenolog” sau de dragoste. Sandu ar trebui „să se caute” pe sine, și nu e singurul care ar trebui să facă asta. 

Foto: Ștefania Carpen

În ecuația conjugală a soților Mihăilescu, Sandu Alexandru este un pretext. Cei care s-au iubit se vor iubi în continuare. Unde există o urmă de iubire există dragostea toată, chiar dacă pe lângă pasiune s-au strâns, în timp, și alte sentimente mai puțin luminoase. 

„Despărțiți din dragoste” este un spectacol echilibrat, gândit în așa fel încât partiturile actorilor să fie la fel de interesante și să stârnească râsul, dar să te pună și pe gânduri. Când cineva întreabă „Cât mă iubești?”, altcineva ar putea să-i facă un grafic.  

Mihaela Nicolae

 

DESPĂRȚIȚI DIN DRAGOSTE

Regie: Marius Gîlea
Tip spectacol: comedie
Durata: 1h 20min (fara pauza)

Distributie: Ana Odagiu, Marius Gâlea și Conrad Mericoffer

 

 

 

Măsuri care privesc accesul şi contactul cu publicul

  1. La intrare se va efectua un triaj observaţional şi nu se va permite accesul persoanelor care prezintă simptome de infecţie respiratorie (tuse, strănut, rinoree), temperatura max. 37,3.
  2. Se va realiza termometrizarea spectatorilor/vizitatorilor. Persoanele care refuză să le fie verificată temperatura nu vor avea acces în locaţie;
  3. Accesul publicului va fi permis numai în condiţiile purtării de mască (medicală/non-medicală) pe toată durata evenimentului. Pentru a oferi o protecţie eficace, masca trebuie să acopere gura şi nasul;
  4. Accesul în spaţiu se face cu respectarea de către participanţi a distanţării de minimum 1,5 m;
  5. Persoanele îşi vor dezinfecta mâinile cu dezinfectant avizat pe bază de alcool care va fi pus la dispoziţie la intrare;
  6. Intrarea/ieşirea sunt separate, unice, pentru facilitarea menţinerii distanţei fizice;
  7. Accesul se face pe timpi cu până la o oră înainte de eveniment pentru a evita aglomeraţia.
  8. Bilete NU vor avea locuri nominale.
  9. Bilete se pot achiziționa doar online sau de la Agenția de Bilete a Teatrului „George Ciprian” situată bdul. Nicolae Bălcescu nr. 37
  10. Intrarea în sală se face în ordinea venirii începând cu primul loc marcat din primul rând disponibil. (Rândul C)
  11. În ziua spectacolului biletele se pot achiziționa de la Agenția de Bilete a Teatrului „George Ciprian” situată bdul. Nicolae Bălcescu nr. 37sau online cu maxim 30 de minute înainte de spectacol.
  12. Biletele vor fi scanate; se va evita ruperea sau atingerea biletelor;
  13. Participanţii au obligaţia purtarea măştii de protecţie;
  14. În cazul utilizării toaletelor se va respecta distanţa obligatorie de minimum 1,5 m;
  15. După şi/sau înaintea fiecărui eveniment se realizează dezinfectarea cu substanţe biocide autorizate a tuturor scaunelor, pufurilor etc.;
  16. Se interzice consumul de mâncare şi băutură în locaţie.