Festival BUZĂU IUBEȘTE TEATRU 2019
Ediția a 3 – a
1 – 8 iunie
Fata morgana de Dumitru Solomon, direcția de scenă Victor Ioan Frunză
Teatrul Dramaturgilor Români, București
*Nerecomandat sub 16 ani
Durata spectacolului (cu/fărp pauză): 1h 45 fără pauză
Restricţii de vârstă: +16
Fata Morgana este poate cel mai comic dintre textele lui Dumitru Solomon. Publicată în 1978, piesa a fost scrisă în anii unei crize morale agravate, când lupta cu cenzura se ducea tot mai greu. Sub forma unei farse polițiste, cu o dispariție misterioasă și niște anchetatori simpatici, piesa este o satiră puternică ascunsă sub vălul umorului de situație și de limbaj. Ingenioasă, cu personaje realiste care tind uneori și spre fantastic și absurd, piesa nu s-a demodat deloc. Natura umană a rămas aceeași. Dar pentru spectatorul de azi, întoarcerea cu 40 de ani în urmă adaugă piesei un plus de savoare – un detaliu abil exploatat de reputatul director de scenă Victor Ioan Frunză și cu ajutorul decorului de minuțioasă reconstituire al Adrianei Grand.
Ținutul din miezul verii de Tracy Letts, regia Vlad Massaci
Durata spectacolului (cu/fără pauză): 3 ore (cu pauză)
Trei surori se întorc acasă în momentul în care tatăl lor dispare într-un mod neprevăzut. Nici moartea lui și nici înmormântarea nu o înfrânează pe mamă săfie ceea ce a ajuns, un om crud, ironic și acid, care devorează fără oprire absolut tot ce prinde, antidepresive, viețile fiicelor ei și minciunile ascunse, departe în trecut. Ținutul din miezul verii (August: Osage County) a avut premiera pe Broadway la Teatrul Imperial pe 4 decembrie 2007, iar piesa care stă la baza spectacolului a fost distinsă, în 2008, cu Premiul Pulitzer pentru dramaturgie.
”Cred că absolut toată lumea se regăsește în acest text. Toți au micile sau marile lor conflicte cu membrii familiei, cu părinții, cu frații, toți au conflicte peste care se trece sau nu se trece, care lasă sau nu urme. De aceea, piesa rămâne una de importanță majoră, valabilă de-aici și pururea.” (Vlad Massaci)
Romanțioșii de Edmond Rostand, regia Vlad Cristache
Teatrul „Alexandru Davila” Pitești
Durata spectacolului (cu/fără pauză): 2 ore fără pauză
“Romanțioșii”, un spectacol în regia lui Vlad Cristache, care ne introduce în atmosfera de reverie a secolului al XVIII-lea. Delicatețea și farmecul piesei reies din jocul actoricesc, iar abilitatea cu care a fost tratat conflictul nu lasă loc de îndoieli în ceea ce privește maiestria autorului în a construi o dramă interesantă și în mișcare.
Percinet este singurul fiu al lui Bergamin, iar Sylvette este singura fiică a lui Pasquinot. Un perete desparte grădinile celor doi bărbați care se urăsc între ei, Bergamin și Pasquinot. Dar Percinet și Sylvette, copiii lor, se iubesc și isi dau intalnire în fiecare zi lângă zid, în secret. În realitate, ura dintre cei doi părinți este un subterfugiu, astfel încât tinerii, cu spiritul prea romantic, să se îndrăgostească și să fie împreună. Este povestea de dragoste este a doi tineri care descoperă că dragostea poate exista fără obstacole și existența unei condiționări sau a pericolului.”
Un tramvai numit dorință de Tennessee Williams, regia Claudiu Goga
Exotică pe alocuri, erotică şi pasională, “Un tramvai numit dorinţă” este o poveste dramatică ce sondează psihicul uman în toată complexitatea lui.
PREMII
Gala Premiilor UNITER 2019
Mirela Oprișor – Nominalizare la Premiul pentru Cea mai bună actriță în rol secundar, pentru rolul Stella din spectacolul Un tramvai numit dorință de Tennessee Williams, regia ClaudiuGoga
Alexandru Jitea - Nominalizare la Premiul pentru Cel mai bun actor în rol secundar pentru rolul Mitch din spectacolul Un tramvai numit dorință deTennessee Williams, regia Claudiu Goga
Am iubit, am purtat, am pierdut
Adaptare după Love, loss and what I wore de Nora & Delia Ephron, regia Emil Hoștină
Cu: Elvira Deatcu, Laura Creț, Anca Androne, Iulia Lumânare, Ioana Abur
Durată spectacol: 90 min.
Foto credit: Barna Nemethi
Spectacolul prezintă o colecție intimă de povești feminine ce vorbesc despre trădări, rochii, tocuri, relația mama-fiică, rujuri roșii, cămăși și regăsiri.
Ce iubim, ce pierdem, toate emoțiile, trăirile, durerea, bucuria, toate se leagă cu fire nevăzute de obiecte, parfumuri, rochii, pantofi, genți și ne regăsim bătrâne și obosite, înconjurate de o pânză ca de păianjen, dar atât de bogată și plină de culori, istorii ce merită, probabil să fie publicate pentru fiecare în parte…; poveștile prind viață aproape de spectator, senzația de acum și aici e copleșitoare, nu poți rămâne indiferent sau rece, pentru că ce se întâmplă la un metru de tine arde, amuză, bântuie, atrage, tulbură. Spectacolul se folosește de elemente de vestimentație, de accesorii și de amintirile pe care le stârnesc acestea fiecăreia dintre personajele feminine, pentru a picta o imagine a unei feminități vii, amuzante și puternice, reușind să creeze astfel o experiență teatrală solidă și memorabilă.
6 iunie ora 19.00
Marjorie prime de Jordan Harrison, regia Radu Iacoban
Teatrul Național „Vasile Alecsandri”, Iași
Durata spectacolului: 1oră și 30 minute
Marjorie Prime e un spectacol cu un titlul greu de pronunțat / tradus în limba română, dar ușor de citit așa cum se prezintă în succesiunea scenică inventată de autor. Chiar dacă textul vizează un viitor nu foarte îndepărtat, mijlocele scenice sunt foarte ușor recognoscibile spectatorilor de teatru. Dialogul se vrea natural, realist, apropiat și imediat. E un teatru de poveste în care fundația e clădită pe sufletul personajelor care activează în scenă.
Actorii trasează limitele universului construit de autor și încearcă prin varietatea de stări subsumate situațiilor dramatice să conțină și să direcționeze spectatorii spre sentimente pe care uneori nu și le explică sau, mai important, pe care le-au uitat. Din acest motiv, nu
e loc de artificiu sau falsitate în acest spectacol. Adevărul actorilor care construiesc povestea e același cu adevărul publicului care asistă ca un martor mut la ființarea și, mai apoi, la finalul spectacolului. Radu Iacoban
Amantul de Harold Pinter, regia Vlad Stănescu
Teatrul Evreiesc de Stat, București
Durata spectacolului : 100 minute (fără pauză)
Restricţii de vârsă: Nerecomandat sub 16 ani
”La ce oră vine amantul tău?” e întrebarea-capcană în jurul căreia se dezvoltă acţiunea spectacolului ”Amantul”. Comedie ironică, dar şi dramă obraznică, de un erotism seducător, a cuplului adulterin care flirtează periculos. Într-un duel intens, pervers, sado-masochist, Sarah şi Richard derutează, scandalizează, spulberă prin fantezia jocurilor erotice convenţiile sociale, teatrale, asumându-şi subtil toate ambiguităţile create de violenţa dorinţei şi de paradoxala excitaţie produsă de trădare. Oare e posibil să-ţi îndeplineşti toate fanteziile fără să înnebuneşti?!
Pescarușul de A.P. Cehov, regia Andrei Șerban
Durata spectacolului : 2h 30 min, fără pauză
„Am primit bucuros invitația de a lucra la unteatru. Am regăsit atmosfera anilor mei de tinerețe de la La Mama din New York, același spirit prietenos și liber, o comunitate de artiști care, fără niciun considerent material, sunt animați de pasiunea de a face teatru altfel, de a descoperi “forme noi”. Și ideea acestor forme noi m-a dus direct la Treplev și la „Pescărușul”, o piesă care m-a urmărit toată
viața și pe care nu am înțeles-o pe deplin, deși am montat-o în limbi diferite pe trei continente, de fiecare dată altfel. Sper ca această versiune să fie ultima și, deși nu vom putea dezlega misterul care face ca o poveste ce sfârșește în moarte violentă să fie catalogată de Cehov drept „comedie”, am încredere că împreună vom (re)descoperi paradoxul că în teatru singura permanență e starea de schimbare continuă. Dacă acceptăm că nicio concluzie nu e defintivă, putem porni în căutare.” Andrei Șer
PREȚ BILET : 35 ron
📝Biletele au fost puse la vânzare online
http://www.teatrulgeorgeciprian.ro/calendar.php…
🔖Biletele se pot achiziționa și din incinta Teatrului ”George Ciprian” sau de la agenția de bilete de pe Bulevardul Nicolae Bălcescu nr. 37 .
☎️Detalii și informații: 0740.496.561 sau 0760.553.761
CALENDAR BILETE ONLINE
http://www.teatrulgeorgeciprian.ro/calendar.php?month=6&year=2019