Fântâna cinetică

                                             FÂNTÂNA CINETICĂ - de Mădălina-Cristina Roman și Alexandra Stroe

     Salut! Noi suntem echipa El Diablo. Eu sunt Madalina, dar toata lumea imi spune Madi... Iar eu sunt Alex.  Acum ne aflam in fata fantanii cinetice. E pornită? Din nefericire, cand este frig afara, nu functioneaza.

Acesta fantana cinetica este unul dintre cele mai insemnate obiective turistice din Braila si a fost realizata de  Constantin Lucaci. Acesta a fost un sculptor și profesor de sculptura roman, laureat al Premiului Herder în 1984, cunoscut mai ales pentru fantanile cinetice pe care le-a realizat, precum si pentru sculpturile monumentale in piatra si otel. Operele sale monumentale se găsesc în diferite orașe ale României, cele mai notabile în BucureștiConstanța Drobeta-Turnu SeverinReșița si la noi, iar alte sculpturi ale sale se găsesc în numeroase muzee din țară.

Dupa cum vedeti, fantana creaza niste joculete de apa misto, este de dimensiuni mari, si imbina stilul renascentist cu traditia antica si niste luminite dragute, care se vad noaptea. Acum cateva zile am aflat de la un prieten ca aceasta fantana era intretinta cu seu de oaie, pentru a nu rugini. In caz ca nu stiti ce e seul, este grasimea animala de la ovine. Cam atat am avut de spus despre fantana. Acum ne vom indrepta spre primarie, despre care va va vorbi Madi.

 Heei!

Am uitat sa va spunem mai devreme ca ne aflam in Piata Independentei, ce reprezinta noul centru al orasului si locul de promenada preferat al brailenilor, construit in urma sistematizarii zonei in anii 1970.

Suntem chiar in fata Primariei. Ce vedeti aici, acest “platou”, este un loc foarte frecventat de noi mai ales in timpul verii. Atunci cand caldura inca mai este destul de intensa pe la ora 18, tot felul de oameni, atat tineri, cat si batrani, stau pe aceste banci cu prieteni, copii, familie si se bucura de aerul curat, spatiile verzi si micile fantani de apa. Seara este foarte dragut, deoarece langa fantani sunt pornite ledurile colorate si Platoul primariei se transforma complet.

Poate vi se pare ciudat ca tocmai in fata Primariei au loc activitati de genul skate-boarding, mers cu rolele sau bicicleta. 

Chiar daca obisnuim sa venim aici pentru a ne relaxa, in mijlocul spatiului amenajat pentru cetateni avem o cruce din marmura care ne aduce aminte  de numele eroilor ce au murit pentru libertate in decembrie 1989.  De Ziua Eroilor aici se depun coroane si au loc tot felul de evenimente festive. Tinem la comemorarea eroilor si a evenimentelor ce ne-au adus unde suntem acum.

PALATUL AGRICULTURII

Aceasta este o cladire emblema a Brailei, una dintre cele mai vechi din Centrul nou al orasului.

Lucrarile de constructie au inceput in 1923 si au fost finalizate in 1929, perioada in care in Braila se stabilea pretul cerealelor in Europa, la Bursa Agricola.

Palatul Agriculturii a fost construit intr-un frumos stil neoromanesc, la moda inca in primele decenii ale secolului al XX-lea. A ramas pana astazi un adevarat omagiu adus plugarului roman din Baragan, o cladire emblema a Brailei.

Se povestete ca statuia ecvestra a regelui Carol I ar fi fost ingropata  in  aceasta zona in timpul celui de-al doilea razboi mondial, cand rusii isi stabilisera cartierul general in cladire. De-a lungul timpului, au fost demarate sapaturi in zona insa din pacate nu s-a gasit nimic.

Directorul Muzeului Brailei se arata sceptic in ceea ce priveste existenta statuii regelui Carol I in fata Palatului Agriculturii din Braila, dar recunoaste ca, daca statuia ar fi gasita, ar fi descoperirea secolului.

Măsuri care privesc accesul şi contactul cu publicul

  1. La intrare se va efectua un triaj observaţional şi nu se va permite accesul persoanelor care prezintă simptome de infecţie respiratorie (tuse, strănut, rinoree), temperatura max. 37,3.
  2. Se va realiza termometrizarea spectatorilor/vizitatorilor. Persoanele care refuză să le fie verificată temperatura nu vor avea acces în locaţie;
  3. Accesul publicului va fi permis numai în condiţiile purtării de mască (medicală/non-medicală) pe toată durata evenimentului. Pentru a oferi o protecţie eficace, masca trebuie să acopere gura şi nasul;
  4. Accesul în spaţiu se face cu respectarea de către participanţi a distanţării de minimum 1,5 m;
  5. Persoanele îşi vor dezinfecta mâinile cu dezinfectant avizat pe bază de alcool care va fi pus la dispoziţie la intrare;
  6. Intrarea/ieşirea sunt separate, unice, pentru facilitarea menţinerii distanţei fizice;
  7. Accesul se face pe timpi cu până la o oră înainte de eveniment pentru a evita aglomeraţia.
  8. Bilete NU vor avea locuri nominale.
  9. Bilete se pot achiziționa doar online sau de la Agenția de Bilete a Teatrului „George Ciprian” situată bdul. Nicolae Bălcescu nr. 37
  10. Intrarea în sală se face în ordinea venirii începând cu primul loc marcat din primul rând disponibil. (Rândul C)
  11. În ziua spectacolului biletele se pot achiziționa de la Agenția de Bilete a Teatrului „George Ciprian” situată bdul. Nicolae Bălcescu nr. 37sau online cu maxim 30 de minute înainte de spectacol.
  12. Biletele vor fi scanate; se va evita ruperea sau atingerea biletelor;
  13. Participanţii au obligaţia purtarea măştii de protecţie;
  14. În cazul utilizării toaletelor se va respecta distanţa obligatorie de minimum 1,5 m;
  15. După şi/sau înaintea fiecărui eveniment se realizează dezinfectarea cu substanţe biocide autorizate a tuturor scaunelor, pufurilor etc.;
  16. Se interzice consumul de mâncare şi băutură în locaţie.