DramaZOOM – ateliere online de dramatizare pentru liceeni

 DramaZOOM

Ateliere online de dramatizare pentru liceeni și elevi de clasa a VIII-a*

 

*La cererea elevilor, am hotărât ca grupa programată pe 29 mai (vineri), de la 18:00-20:00, să fie rezervată pentru elevii de clasa a VIII-a. Grupa poate avea maxim 10 participanți.

Teatrul „George Ciprian” Buzău invită elevii de liceu și de clasa a VIII-a cu vârste între 14-19 ani din toată țara și din diaspora să participe la atelierele de dramatizare susținute de Bianca Trifan, dramaturg. Atelierele se vor desfășura în perioada 18-30 mai, timp în care elevii vor lucra pe nuvela fantastică „La hanul lui Mânjoală” de I.L. Caragiale. În cadrul atelierelor, elevii vor explora cum pot transforma nuvela din text epic în text dramatic (proces numit „dramatizare”). Vor exista 11 grupe de lucru formate din maxim 10 elevi fiecare. Atelierele vor consta în 2 ore de lucru pentru fiecare grupă – un atelier se va desfășura pe parcursul a 2 zile consecutive (1 oră pe zi), corespunzătoare celor 2 etape, cu excepția zilei de sâmbătă, 29 mai, când cele 2 ore vor fi susținute în aceeași zi.

În prima parte a atelierului (partea teoretică), elevii vor afla ce este o dramatizare, ce este un text epic, ce este un text dramatic, cum transformăm un text epic în text dramatic și vor citi împreună textul original. În a doua parte a atelierului (partea practică), elevii vor lucra direct pe dramatizarea scrisă de Bianca Trifan ținând cont de etapele și informațiile prezentate în ziua anterioară și vor modifica textul împreună.

Atelierele se vor desfășura pe platforma online Zoom și vor fi înregistrate pentru arhiva internă a teatrului – unul dintre ateliere va fi postat ulterior pe contul de YouTube al Teatrului „George Ciprian” și distribuit în mediile de socializare. La finalul celor 2 săptămâni, Bianca va alege un număr de elevi egal cu numărul personajelor și vor pregăti împreună o lectură publică a dramatizării. Aceasta se va desfășura tot prin Zoom și va fi transmisă live pe YouTube și Facebook.

Dacă ceilalți elevi participanți la ateliere vor dori și ei să realizeze lecturi online ale aceluiași text (sau chiar teatru online cu acțiuni!), noi le vom oferi suportul tehnic necesar pentru a repeta și a transmite live spectacolele pe contul de YouTube al Teatrului „George Ciprian”.

Aceste ateliere fac parte din programul „Teatrul – vector în educație” al Teatrului „George Ciprian”, care își propune să familiarizeze elevii de liceu cu textele din programa școlară prin intermediul teatrului. Vor urma și alte texte! Scopul educațional al DramaZOOM este de a-i învăța pe elevi cum să facă o dramatizare și care sunt diferențele dintre un text epic și un text dramatic. Totodată, în cadrul atelierelor, elevii își vor putea dezvolta gândirea critică și se vor familiariza cu concepte și termeni teatrali (personaj, premisă, acțiune, situație, rezolvare, spațiu și timp teatral, scenă/tablou, indicații scenice, monolog, solilocviu, aparté, dialog). La finalul atelierelor, elevii vor fi capabili să transforme un text epic în text dramatic (să dramatizeze) și să realizeze o fișă de personaj.

Este important de precizat că scopul acestor ateliere este de a-i încuraja pe elevi să citească. Alegerea textelor epice din programa de Bacalaureat are rolul de a-i ajuta în înțelegerea și lecturarea acestor texte și nu înlocuiește orele de studiu de la clasă alături de profesorii de limba și literatura română.

Înscrieri:

Te poți înscrie la ateliere în perioada 28 aprilie – 15 mai (ora 23:59) folosind formularul online corespunzător: (pentru elevi de liceu) https://forms.gle/HGLpxmmAEhD5zjJ29 sau (pentru elevi de clasa a VIII-a) https://forms.gle/pMqZKsdrxtpV3UMt5. Formularele sunt disponibile și pe pagina de Facebook a Teatrului „George Ciprian”. În formular, trebuie să selectezi grupa în care dorești să te înscrii în funcție de data și ora de desfășurare a atelierului (formularul acceptă maxim 10 înscrieri pe grupă – după ce o grupă a fost completată, formularul va afișa mesajul „Această grupă e completă. Te rugăm să selectezi o altă grupă.” în dreptul grupei respective). Tot în formularul de înscriere, te rugăm să motivezi dorința ta de a participa la ateliere într-un scurt paragraf – vom selecta cei mai motivați participanți pe măsură ce primim cereri de înscriere și îi vom anunța pe mail rezultatul selecției în timp util. E necesar să incluzi în formularul de înscriere și documentul de acord parental completat și semnat de unul dintre părinți (link-ul de descărcare este indicat în formularul de înscriere). Dacă nu ai imprimantă, acordul parental poate fi scris de mână conform modelului online – trebuie doar să îi faci o fotografie clară cu telefonul și îl încarci în formularul de înscriere online. Cei selectați vor fi anunțați pe mail și vor primi link-ul de Zoom corespunzător atelierului la care s-au înscris. După atelier, vei primi un certificat de participare din partea Teatrului „George Ciprian”.

Participarea este gratuită.

Așteptăm cu nerăbdare să ne cunoaștem online!

 

Despre Bianca Trifan, coordonatoarea atelierelor:

Bianca Trifan a absolvit studiile de licență (secția Teatrologie – Management Cultural, Jurnalism Teatral) și studiile de master (Scriere dramatică) la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică ,,I.L. Caragiale”, București. În prezent, este doctorand la aceeași universitate, având tema de cercetare Teatrul devised/colaborativ. Metode și practici educaționale.

A participat la workshop-uri: de dramaturgie (coordonate de dramaturgi precum Elise Wilk, Guillem Clua și Francesca Garolla), de jonglerie (coordonat de Veronika Gallyas), de scriere de librete (coordonat de regizorul și libretistul german Robert Lehmeier și compozitoarea australiancă Catherine Milliken).

A susținut ateliere de teatru și de scriere creativă, lucrând cu copii, adolescenți, studenți și profesori (ex: UNATC Junior, Tele-City, Cine suntem noi cu adevărat? Joc și tradiție, ateliere susținute la Colegiul Național ,,Andrei Șaguna”, Brașov, la Colegiul German ,,Goethe”, București, Colegiul Național ,,Vlaicu Vodă”, Curtea de Argeș, etc.).

A publicat articole în revistele de specialitate precum Journal of Drama Teaching, Caietele pedagogiei teatraleConcept și este co-autor al cărții Gramatica prin jocuri teatrele. A participat la conferințe naționale și internaționale având tematici de teatru și pedagogie teatrală (ex: Participation and Cooperation in Arts Education – Budapesta, Forum of Pedagogues 2019 – Wroclaw; Noi orientări în Teatrul Contemporan – București, etc.).

DOCUMENTE ÎNSCRIERE:

Completează formularul de înscriere online (pentru elevi de liceu)

Completează formularul de înscriere online (pentru elevi de clasa a VIII-a)

Acord parental DramaZOOM (fișier docx)

Acord parental DramaZOOM (fișier pdf)

(fișierele docx și pdf sunt identice)

Măsuri care privesc accesul şi contactul cu publicul

 1. La intrare se va efectua un triaj observaţional şi nu se va permite accesul persoanelor care prezintă simptome de infecţie respiratorie (tuse, strănut, rinoree), temperatura max. 37,3.
 2. Se va realiza termometrizarea spectatorilor/vizitatorilor. Persoanele care refuză să le fie verificată temperatura nu vor avea acces în locaţie;
 3. Accesul publicului va fi permis numai în condiţiile purtării de mască (medicală/non-medicală) pe toată durata evenimentului. Pentru a oferi o protecţie eficace, masca trebuie să acopere gura şi nasul;
 4. Accesul în spaţiu se face cu respectarea de către participanţi a distanţării de minimum 1,5 m;
 5. Persoanele îşi vor dezinfecta mâinile cu dezinfectant avizat pe bază de alcool care va fi pus la dispoziţie la intrare;
 6. Intrarea/ieşirea sunt separate, unice, pentru facilitarea menţinerii distanţei fizice;
 7. Accesul se face pe timpi cu până la o oră înainte de eveniment pentru a evita aglomeraţia.
 8. Bilete NU vor avea locuri nominale.
 9. Bilete se pot achiziționa doar online sau de la Agenția de Bilete a Teatrului „George Ciprian” situată bdul. Nicolae Bălcescu nr. 37
 10. Intrarea în sală se face în ordinea venirii începând cu primul loc marcat din primul rând disponibil. (Rândul C)
 11. În ziua spectacolului biletele se pot achiziționa de la Agenția de Bilete a Teatrului „George Ciprian” situată bdul. Nicolae Bălcescu nr. 37sau online cu maxim 30 de minute înainte de spectacol.
 12. Biletele vor fi scanate; se va evita ruperea sau atingerea biletelor;
 13. Participanţii au obligaţia purtarea măştii de protecţie;
 14. În cazul utilizării toaletelor se va respecta distanţa obligatorie de minimum 1,5 m;
 15. După şi/sau înaintea fiecărui eveniment se realizează dezinfectarea cu substanţe biocide autorizate a tuturor scaunelor, pufurilor etc.;
 16. Se interzice consumul de mâncare şi băutură în locaţie.