DESPĂRȚIȚI DIN DRAGOSTE. Soarele nostru
Comedie romantică, „Despărțiți din dragoste” este un spectacol plin de situații care îi determină pe cei aflați în sală să râdă cu lacrimi. E multă ironie în replici, mult umor de bună calitate.
De ce să mai aud? La ce bun? De ce să mai văd? La ce bun? De ce să mă mai mișc? La ce bun? Acestea sunt frământările pe care Sandu Alexandru, poreclit Dostoievski datorită preocupărilor lui intelectuale, i le mărturisește fostului său coleg din liceu, Mișu.
Numele personajelor sunt banale și spun multe despre superficialitatea celor doi. Unul este filosof, celălalt, broker. Primul este celibatar (din ghinion, nu a întâlnit marea dragoste!), al doilea este om căsătorit, are nevastă, are și amantă.
Cei doi se întâlnesc deloc întâmplător în preajma unui lac, care atrage nefericiții ca un magnet, și își povestec, de multe ori într-un dialog al surzilor, suferințele din copilărie. Pentru prezent, dau vine pe ceea ce vine din trecut.
Discuția celor doi prieteni se încheie cu un sfat bine primit de Sandu: să creadă în dragoste, doar așa i se va schimba în bine viața. Mișu îi înlesnește lui Sandu întâlnirea cu Ileana, soția lui. Mișu crede că nu o mai iubește și vrea divorțul, îndrăgostit fiind de o altă persoană, Linda Iepurica – simpla rostire a acestui apelativ stârnește râsul. Inima îl obligă pe Mișu să o ia de soție pe amanta „cu buze puternic vascularizate”.
Când Sandu și Ileana se întâlnesc, pe cer răsare prima stea, aproape invizibilă prin pelicula de lumini a orașului. Am zice că lumina stelară se pierde în materia translucidă a cerului, așa cum o dragoste adevărată nu se poate distinge, la prima vedere, de una falsă. Însă „zboară timpul, deși nu are aripi” și prinde în zborul său un soare („soarele nostru”), stele („stelele noastre”) și chiar întreg cerul („cerul nostru”). Se anunță o nouă dragoste, o nouă căsătorie. Începutul e promițător. Doar începutul.
După 4 luni, cei doi, Ileana și Mișu, se regăsesc în fața aceleiași bănci unde se despărțiseră. N-au fost fericiți cu noii parteneri, căsătoriile lor sunt un eșec. Soarta le surâde din nou, așadar decid să întoarcă balanța în favoarea lor și se reîndrăgostesc.
Mai întâi, trebuie să scape de Dostoievski, adică de Sandu, apoi își trăiesc în continuare, cum bănuim, dragostea pe care o regăsiseră despărțindu-se.
Joc actoricesc autentic, scenariu bun, viziune regizorală interesantă, iată ingredientele unui spectacol reușit.
Denisa Apostol, clasa a X-a F, C.N. „Mihai Eminescu” Buzău