Concert extraordinar de muzică clasică indiană

Concert extraordinar de muzică clasică indiană - GRATUIT!

Afis Concert Buzău

Iubitorii de muzică din Buzău se vor putea bucura de concertul extraordinar de muzică clasică indiană în data de 12 august 2017, ora 18.00, la Teatrul „George Ciprian”. Fiind un concert organizat cu prilejul Zilei Naționale a Indiei (15 august),  s-a dorit păstrarea lui în regim gratuit, intrarea fiind liberă.

Concertul reunește artiști de excepție din România și India, printre care se numără:

Dan Huides

Dan Huideș - harmoniu și voce: licențiat al Facultății de Interpretare Muzicală – specialitatea trompetă din cadrul Universității de Arte “George Enescu” din Iași (1984); artist instrumentist – trompetă al Orchestrei Simfonice a Filarmonicii de Stat “Moldova” din Iași (1985-1986), Orchestrei Filarmonice “Paul Constantinescu” din Ploiești (din 1987) și Orchestrei Filarmonicii “Muntenia” din Târgoviște (din 2007); specializare harmoniu si vocal (bhajan) în cadrul cursurilor de vară de la Cabella Ligure, Italia, ale Academiei de Muzică si Arte Frumoase “Shri P.K. Salve Kala Pratishthan” din Vaitarna, India (2006 si 2007)

Mihai Lupoaie

Mihai Lupoaie [Malik] – harmoniu și voce: studii de oboi si pian - Liceul de Artă “Octav Băncila” din Iași (1983 – 1990); bursa de studii la Interlochen Arts Camp, SUA (1990); licențiat al Facultății de Interpretare Muzicală – specialitatea oboi din cadrul Universității Naționale de Muzică din București (1996); colaborator al Orchestrei Simfonice a Filarmonicii “George Enescu” (1991 – 1997); oboist in Orchestra de Camera “La Camerata” - Atena, Grecia (1997 – 1998), Orchestra Filarmonicii “Oltenia” din Craiova (1998 -1999), Orchestra Operei Naționale București (1999 – 2002), Orchestra Filarmonicii “Muntenia” din Târgoviște (din 2007); profesor de muzică la Institutul de Muzică “Theme” din New Delhi, India (2003-2006).

Sorin Bundă

Sorin Bundă [Sudhir] – voce și tabla: studii de vioară la Școala de muzică și arte plastice nr.1 “Iosif Sava”, București (1986 – 1991); specializare clasic vocal si percuție clasică indiană (tabla) - Academia de Muzică și Arte Frumoase “Late P.K. Salve” din Nagpur, India (1999-2000); specializare tabla în cadrul cursurilor de vară de la Cabella Ligure, Italia, ale Academiei de Muzică și Arte Frumoase “Shri P.K. Salve Kala Pratishthan” din Vaitarna, India (2007); membru al grupului Sangeet Lahari de muzică clasică indiană, cu care a susținut concerte și turnee în tara și în străinătate (Italia 2001-2003, Franța 2004-2005, Germania, Spania, Belgia, Cehia, Slovacia - 2004)

Apoorva Nipankar-Năstase

Apoorva Nipankar-Năstase  – harmoniu și voce: a studiat muzica clasică și semi-clasică cu doi artiști de renume din India, Bhaskar Subramaniam și Arun Apte; profesoară de muzică în Holy Mother School Nasik, India (2009-2010); profesoară de muzică și harmoniu în ISPS School Himachal Pradesh și în VNP N.G.O, Delhi, Noida (2010-2011); și-a lansat propriul album de bhajan-uri și muzică clasică intitulat Shri Narayani; în prezent lucrează ca profesor de muzică la Academia de muzică „Shankar Mahadevan”, Bangalore, India.

 

Concertul este o călătorie magică prin care veți descoperi două genuri muzicale din India, bhajan și qawwali.

Genul Bhajan a fost dezvoltat în India de Nord, începând cu secolele IX şi X, devenind forma de muzică cea mai populară în India. Bhajan poate fi tradus prin „cântec devoţional” și este dedicat lui Dumnezeu, descriind calitățile Sale divine. Versurile (cuvintele) reprezintă elementul principal al acestui gen, muzica fiind modelată pentru a purta mesajul cuvintelor. Multe versete au fost scrise cu sute de ani în urmă, de mari sfinți din India cum ar fi: Tukaram, Tulsidas, Kabir, Gyaneshwara, etc. Vocea este instrumentul major în muzica clasică indiană, iar instrumentele serveau odinioară numai la acompaniamentul cântecului. Tehnicile vocale foarte complexe folosite în cântecul clasic indian îl recomandă ca fiind unul din elementele cele mai prodigioase ale muzicii vocale în general. Aceste cântece au ca scop să trezească conștiința existenței şi frumuseții lui Dumnezeu în interiorul ființei umane.

Genul Qawwali a venit în India din Persia, în secolul XI. Marele sfânt sufi Kwaja Moinuddin Chisti a introdus acest gen în ordinul Chistiyya, numindu-l „Suma”.

Pentru Sufi, muzica era un vehicul important de a aduce armonia în interior. Ei considerau că ea este „o hrană pentru suflet”. Qawwali aduce împreună muzica, poezia și arta, nu este doar o melodie, ci creează o viziune a măreției iubirii pentru Dumnezeu, exprimând prin intermediul muzicii bucuria comuniunii cu Divinul, extazul de a fi una cu El.

Genul înflorește și este desăvârșit în timpul secolului XIV, acest fapt datorându-se marelui sfânt, poet şi muzician Amir Khusro, care a transformat genul „Suma”, denumindu-l „Qawwali”. Termenul de Qawwali derivă din cuvântul arab Qaol, ce semnifică „axiomă", sau „adevărul care devine lege”. Pe lângă instrumentele tradiționale de percuție, „bătutul din palme” numit „Talis”, conferă o caracteristică specifică genului, adăugând mai multă putere ritmului.

Inayat Khan, un mare sfânt sufi din secolul trecut, spunea că: „Numai cel ce-L iubește pe Dumnezeu, și are inima plină de iubire pentru Dumnezeu poate să-L cunoască și nu cel care caută să-L cunoască prin intelectul lui. Numai cel ce are iubire pentru Dumnezeu poate vorbi cu El, și nu cel care doar studiază pentru a afla natura Lui...“

Sperăm ca toate aceste informații să trezească interesul publicului din Buzău și să avem ocazia de a le oferi o seară de neuitat în compania muzicii clasice indiene.

Pentru mai multe informații ne puteți contacta la numărul de telefon 0751034437.