Cetățuia de pe Strajă

Cetățuia de pe Strajă - de Maria Chiribeș și Ariana Bejanaru

 

Salutare tuturor celor care ne urmaresc acum, suntem echipa „Cetatui”a. Eu sunt Maria iar ea este colega mea Ariana si a decis sa va aducem la inaltime, prezentandu-va una dintre cele mai frumoase parti ale acestuia. Un motiv pentru care Brasovul este un oras foarte fain este ca si-a pastrat aerul medieval prin cladiri cum ar fi cetatea, unul din elementele reprezentative pentru Brasov.     Cetatea din fata dumneavoastra nu a fost propriu-zis cetatea in care stateau brasovenii. Acestia locuiau intr-o cetate mai la vale, unde se afla acum centrul vechi. Ceea ce vedeti aici a fost construit pe locul unui bastion de lemn ridicat mai tarziu, in 1524, adica dupa 300 de ani de la  prima atestare documentara a Brasovului. Bastionul  avea rol de aparare si de supraveghere. In timp au fost adaugate mai multe ziduri si a fost extins treptat. Cetatuia fost distrusa si refacuta de mai multe ori. Ca o curiozitate, inauntrul ei se afla unul dintre cele mai adanci puturi din Transilvania, adanc de  81 de metri. Din pacate interiorul nu mai poate fi vizitat, din cauza unor probleme cu cei care au intrat in posesia cetatii. Constructia a functionat un timp si ca inchisoare pentru turci si mai apoi pentru francezi. De asemenea, pe masura ce peste Brasov au venit diferiti cuceritori, cetatea a devenit un centru de comanda al habsburgilor si chiar al trupelor țariste.

Primul lucru pe care il vezi cand ajungi aici, chiar in fata cetatii, este poarta. E o poarta foarte simpla, rotujita, cam la fel cum gasim la cetatile de la Făgăraș și de la Râșnov. Apoi, deasupra portii este trecut un an, 1580. Acesta este anul in care  un document a mentionat cetatea. Urmatoarele lucruri pe care le observam sunt turnul situat central, care are niste obloane prin care se poate trage cu pusca, sau se poate arunca apa fiarta peste dusmani. .  Acoperisul este in stil tipic transilvanean, daca veti fi atenti veti remarca genul asta de acoperis in forma de trapez, fara muchie superioara, la mai toate constructiile emblematice din Brasov si din imprejurimi. Cladirea are o forma robusta, mare, impunatoare prin zidurile largi.. Avea doar un scop utilitar de aparare, nu si unul estetic. Cetatea este un element dominant deasupra orasului, oferind sentimentul de adapost, de reper.

Daca ne uitam si la peisajul din jurul cetatii, putem vedea intregul oras. Panorama se deschide la mai mult de 180 de grade si acopera intregul Brasov, plus imprejurimi. Sus, pe Tâmpa se afla literele Brasovului. In urma cu 50 de ani, in comunism, cand Brasovul se numea Orașul Stalin, pe Tâmpa scria „Stalin”. Pe o portiune a padurii fiind plantati un alt tip de copaci, se crea un contrast intre coniferele care erau asezate in forma numelui conducatorului rus si intre foioasele din jur. De asemenea, Tâmpa este declarata rezervatie naturala, aici se gasesc 37% din speciile de animale din România. Daca ne intorcem putin, in partea opusa e zona industrializata a Brasovului.

Revenind la istoria Brasovului,  merita sa tineti minte ca cei care i-au pus bazele au fost Cavalerii Teutoni. Acestia au fost adusi in Transilvania de catre regii Ungariei pentru a raspandi catolicismul si a apara granita de est a regatului Maghiar de catre tatari. Le-au fost acordate mule privilegii printre care scutirea de taxe si proprietatea multor domenii.) Apoi, orasul s-a dezvolatat ca un important punct comercial.  legenda spune ca bazele orasului au fost puse  in 1211, dar cu toate acestea, enciclopediile il atesta documentar doar in 125.

Cea mai inalta constructie a oraului este turnul Centralei Termice, care poate fi vazut foarte bine de aici. Masoara 280 de metri, adica este cu mult mai inalt decat Big Ben-ul Londonez sau decat Hotelul Burj Al Arab din Dubai.

Un motiv pentru care daca treceti pe la Brasov merita sa veniti si la Cetate este ca e un loc foarte accesibil, se ajunge foarte repede si sunt mai multe trasee, cum ar fi cel pe care mergi acum.

Cetatea - vocea Arianei Bejanaru:

 

Bibliografie:

http://www.welcometoromania.ro/Brasov/Brasov_Cetatuia_r.h

ro.wikipedia.org

Pestrea Suciu, Steluța - „Strazi, case, oameni din Brașov”, Ed. Foton, Brașov, 2011

Măsuri care privesc accesul şi contactul cu publicul

  1. La intrare se va efectua un triaj observaţional şi nu se va permite accesul persoanelor care prezintă simptome de infecţie respiratorie (tuse, strănut, rinoree), temperatura max. 37,3.
  2. Se va realiza termometrizarea spectatorilor/vizitatorilor. Persoanele care refuză să le fie verificată temperatura nu vor avea acces în locaţie;
  3. Accesul publicului va fi permis numai în condiţiile purtării de mască (medicală/non-medicală) pe toată durata evenimentului. Pentru a oferi o protecţie eficace, masca trebuie să acopere gura şi nasul;
  4. Accesul în spaţiu se face cu respectarea de către participanţi a distanţării de minimum 1,5 m;
  5. Persoanele îşi vor dezinfecta mâinile cu dezinfectant avizat pe bază de alcool care va fi pus la dispoziţie la intrare;
  6. Intrarea/ieşirea sunt separate, unice, pentru facilitarea menţinerii distanţei fizice;
  7. Accesul se face pe timpi cu până la o oră înainte de eveniment pentru a evita aglomeraţia.
  8. Bilete NU vor avea locuri nominale.
  9. Bilete se pot achiziționa doar online sau de la Agenția de Bilete a Teatrului „George Ciprian” situată bdul. Nicolae Bălcescu nr. 37
  10. Intrarea în sală se face în ordinea venirii începând cu primul loc marcat din primul rând disponibil. (Rândul C)
  11. În ziua spectacolului biletele se pot achiziționa de la Agenția de Bilete a Teatrului „George Ciprian” situată bdul. Nicolae Bălcescu nr. 37sau online cu maxim 30 de minute înainte de spectacol.
  12. Biletele vor fi scanate; se va evita ruperea sau atingerea biletelor;
  13. Participanţii au obligaţia purtarea măştii de protecţie;
  14. În cazul utilizării toaletelor se va respecta distanţa obligatorie de minimum 1,5 m;
  15. După şi/sau înaintea fiecărui eveniment se realizează dezinfectarea cu substanţe biocide autorizate a tuturor scaunelor, pufurilor etc.;
  16. Se interzice consumul de mâncare şi băutură în locaţie.