Idiotul

IDIOTUL

după F.M.Dostoievski

Dramatizare: Bogdana Darie

Distribuția:

Prințul Mîșkin: Mircea Băluță / Alexandru Făiniși

Rogojin: Kostas Mincu

Nastasia Filipovna: Alexa Tofan

Ippolit Terentiev: Alexandru Petcu

Varia: Ada Dumitru

Ganea: Cozmin Dinu

Toțki: Stama Alexandru

Aglaia: Marina Fluerașu

Generalul Epancin: Alin Potop

Generăleasa Epancina: Nicoleta Moscalenco

Ptițîn: Victor Bădoi

Regia: Bogdana Darie

Asistent regie și mișcare scenică: Romina Sehlanec

Light design: Eranio Petruska

Durata spectacol: 2h 30min (cu pauză)

Tip spectacol: dramă

Spectacol produs de UNATC „I.L.Caragiale” București

Frumusețea va slava lumea!” este o replică celebră ce aparține unui personaj, nu mai puțin celebru: Printul Mîșkin, protagonistul romanului Idiotul, de F.M.Dostoievski. Spectacolul este o abordare modernă, plină de conținut, culoare și energie, în care toate personajele devin eroii principali ai unei istorii de viață tulburată și sublimă, în același timp. Iubirea, pasiunea, tradarea, gelozia, iertarea și suferința se împletesc într-un spațiu al luminii, bântuit de tenebre, specific marilor scrieri dostoievski-ene. Actorii sunt performerii secolului al XXI-lea, dovedind stăpânirea mijloacelor specifice de exprimare artistică, la cel mai înalt nivel. Montarea este modernă, punând accent pe conflictul ideatic și scoțând la lumină poveștile de dragoste atât de tulburătoare care străbat romanul. Dramatismul piesei derivă din paradoxalitatea trăirilor umane, din împletirea comicului cu tragicul acțiunilor, dar și din faptul că spectatorul se recunoaște în personajele de pe scenă, care trăiesc întâmplări posibile în orice timp istoric; de aici derivă și modernitatea acestui atât de celebru roman.

Frumusețea salvatoare, despre care vorbește Dostoievski, este împlinirea naturii umane aflate sub spectrul iubirii absolute. Și chiar dacă acțiunile lui nu reusesc să domolească spiritele tulburi, „semințele” gândirii sale au toate șansele să cadă pe un pământ mănos, schimbând traiectorii de viață și liniștind sufletele tulburate.

Idiotul este un roman necesar în lumea de azi, iar spectacolul este născut din dorința artiștilor de a îndrepta lumea către frumos.