Palatul Copiilor

PALATUL COPIILOR - de Adina Săcuiu

 

Clădirea Palatului Copiilor datează de la sfârșitul secolului al XIX-lea și a fost casa unei renumite familiei de artiști - familia Moscu. Până nu demult a fost sediul Inspectoratului Școlar Județean Buzău, iar din 2010 a devenit sediul Palatului Copiilor.  După părerea mea, clădirea este neoclasică, dovadă coloanele de la intrare. Mai demult, intrarea avea un acoperiș de sticlă și fier forjat în formă de scoică - element caracteristic stilului Art Nouveau.

Palatul Copiilor din Buzau a fost înfiintat în anul 1951 sub denumirea de Palatul Pionierilor, denumire care s-a pastrat pâna în anul 1957, când institutia a devenit Casa Pionierilor. Dupa 1989 unitatea s-a numit Clubul Copiilor si Elevilor, iar din 1993 a devenit Palatul Copiilor. Aici, copii de pretutindeni din județul nostru vin să desfășoare activitățile preferate și să lege prietenii care ar putea dura o viață. Se spune ca vârsta unui copac se  măsoară prin numărul cercurilor concentrice, în același mod, vârsta culturală a unui popor se măsoară prin numărul operelor de artă, iar vârsta Palatului Copiilor se măsoară prin generațiile de dascăli care și-au trăit întreaga viață alături de prichindei talentați.  Acum 6 ani și eu am avut ocazia de a-mi cultiva imaginația și talentul în cadrul cursurilor de dans sportiv unde am reușit să ating o performanță la care nu mă așteptam. Totodată, cele mai plăcute amintiri ale mele legate de Palatul Copiilor sunt vremurile când mergeam la cursuri de design vestimentar alături de prietenii mei.

E interesant că acest loc unde în prezent se cultivă talente a fost chiar casa unei familii de artiști! Am pomenit deja de familia Moscu. Constanța Marino-Moscu a fost scriitoare, iar soțul ei, Gheorghe Moscu, magistrat. Copiii lor, însă, au fost artiști. Adina Paula Moscu (1908-1979) a fost pictor și grafician. A început să deseneze la vârsta de 4 ani. A participat la toate expozițiile importante din țară în perioada 1926-1979. A fost eleva Școlii Secudanre de Fete din Buzău (azi Colegiul Național „Mihai Eminescu”), apoi a plecat să studieze pictura la Paris (1929-1933). A expus lucrări și a câștigat numeroase premii în străinătate. Tot ea a realizat portretele marilor noștri scriitori și poeți, ale căror fotocopii le puteți vedea în toate școlile din România. Adina Paula Moscu a fost foarte apreciată de pictorul Nicolae Tonitza, spunând că „În copilul acesta sălășluiește cel mai mare talent de gravor din câte a fost dat neamului nostru să i se nască”. 

Fratele său, Alexandru Moscu (1896-1968) a fost tot pictor. A studiat pictura la Academia regală din Munchen. A pictat numeroase biserici împreună cu sora sa, Adina Paula Moscu, pe Valea Slănicului și pe Valea Buzăului.

Celălalt frate, George Panait Moscu (1895-1972) a fost pianist, pictor, profesor și un excelent caricaturist. A studiat la Liceul „B.P.Hasdeu”, apoi la Conservatorul din București, la Viena, Berlin, Paris, Riga, Brno. A fost profesor de pian în particular la Buzău. George Enescu îl aprecia.

Ce istorie impresionantă are Casa Moscu, nu?

 Imediat cum intri în curtea Palatului, îți atrag atenția zecile de flori care răspândesc în jur parfum, culoare si lumină. Când atingi peretele clădirii, îmbătrânit parcă de vreme, simți o  bucurie neînțeleasă. Liniștea din curte este tulburată doar de glasul copiilor, de pașii lor grăbiți sau de zgomotul mașinilor de pe bulevard. Palatul Copiilor este un loc minunat de care îmi este dor și cred că fiecare copil merită să aibă șansa de a ajunge aici, de a-și descoperi talente ascunse și de a lega prietenii temeinice.

 

Bibliografie:

Frâncu, Viorel, Univers spiritual buzoian, vol.1, Editura ALDIN, Buzău, 2011

Petcu, Gheorghe (coord.), Municipiul Buzău: Monografie, Editura Alpha, Buzău, 2002.

http://www.palatulcopiilorbuzau.ro/

Măsuri care privesc accesul şi contactul cu publicul

  1. La intrare se va efectua un triaj observaţional şi nu se va permite accesul persoanelor care prezintă simptome de infecţie respiratorie (tuse, strănut, rinoree), temperatura max. 37,3.
  2. Se va realiza termometrizarea spectatorilor/vizitatorilor. Persoanele care refuză să le fie verificată temperatura nu vor avea acces în locaţie;
  3. Accesul publicului va fi permis numai în condiţiile purtării de mască (medicală/non-medicală) pe toată durata evenimentului. Pentru a oferi o protecţie eficace, masca trebuie să acopere gura şi nasul;
  4. Accesul în spaţiu se face cu respectarea de către participanţi a distanţării de minimum 1,5 m;
  5. Persoanele îşi vor dezinfecta mâinile cu dezinfectant avizat pe bază de alcool care va fi pus la dispoziţie la intrare;
  6. Intrarea/ieşirea sunt separate, unice, pentru facilitarea menţinerii distanţei fizice;
  7. Accesul se face pe timpi cu până la o oră înainte de eveniment pentru a evita aglomeraţia.
  8. Bilete NU vor avea locuri nominale.
  9. Bilete se pot achiziționa doar online sau de la Agenția de Bilete a Teatrului „George Ciprian” situată bdul. Nicolae Bălcescu nr. 37
  10. Intrarea în sală se face în ordinea venirii începând cu primul loc marcat din primul rând disponibil. (Rândul C)
  11. În ziua spectacolului biletele se pot achiziționa de la Agenția de Bilete a Teatrului „George Ciprian” situată bdul. Nicolae Bălcescu nr. 37sau online cu maxim 30 de minute înainte de spectacol.
  12. Biletele vor fi scanate; se va evita ruperea sau atingerea biletelor;
  13. Participanţii au obligaţia purtarea măştii de protecţie;
  14. În cazul utilizării toaletelor se va respecta distanţa obligatorie de minimum 1,5 m;
  15. După şi/sau înaintea fiecărui eveniment se realizează dezinfectarea cu substanţe biocide autorizate a tuturor scaunelor, pufurilor etc.;
  16. Se interzice consumul de mâncare şi băutură în locaţie.