ISTORIC   REPERTORIU   Stiri   contact  
 
  Prima pagina
  Ziua Nationala a Culturii
  bilete
  PERSONALUL TEATRULUI
  SPECTACOLE
  Gala Vedetelor – VEDETEATRU
   
In aceasta saptamana :


Sunteti aici: introducere >> biografii >> george ciprian

 George CIPRIAN s-a născut pe 7 iunie1883 orele 12,00 la Buzău, pe strada Dobrogei nr.11(azi Al. Marghiloman) din suburbia Bisericii Neguţători (în prezent Biserica Greci) tatăl său brutar, fiind chiar elen, din insula Cipru.Viitorul actor, dramaturg, prozator şi memorialist a fost declarat la naştere cu numele Gheorghe Pană Constantin, modificat prin decret în1950, în cunoscutul Gheorghe Constantinescu Ciprian, deja celebru în lumea artistică sub numele de Gheorghe sau George Ciprian, despre care G.Călinescu afirmase în 1941 că este un „mic Calderon al nostru”.

Urmează primele clase primare la Glodeanu Siliştea după care se mută cu mama sa la Bucureşti. Între 1894-1902 G. Ciprian frecventează LiceulGh. Lazăr, având printre colegi şi doi viitori importanţi scriitori, legaţi de oraşul natal, V.Voiculescu şi Dem Demetrescu – Buzău, Urmuz de mai târziu, supranumit un Jarry al României, datorită contribuţiei sale în conturarea şi impunerea literaturii absurdului; prin “Capul de răţoi”se poate spune şi, despre, G.Ciprian că a fost marcat de această tendinţă.

După liceu, se înscrie la Litere şi Filozofie apoi, la Drept, pentru ca în final, să se decidă a urma Conservatorul la clasa lui Constantin Nottara. Primul rol ca actor profesionist îl va avea în 1907 la Teatrul Naţional din Craiova în piesa ”Răzvan şi Vidra”de B.P.Haşdeu, unde, îl va întruchipa pe Şoltur. Dar succesul îi va fi adus de interpretarea excrocului Leroque dintr-o piesă obscură ”Necunoscuta”. Acesta va deschide seria rolurilor mari precum: Bufonul din ”Regele Lear”, Păcală din ”Înşir-te mărgărite”, Răzeşul din ”Răzvan şi Vidra”, Grozea din ”Vlaicu Vodă”, Purgon din „Bolnavul închipuit ”Lubin din ”Georges Dandin”. Au urmat, roluri titulare sau alte roluri, în piese de referinţă pentru, orice repertoriu: Domnişoara Iulia, Nora, Macbeth, Richard al III-lea, Raţa sălbatică, Idiotul, Azilul de noapte, Faust etc.

În turneele făcute nu a uitat şi de concetăţenii săi, venind la Buzău, pe scena de la „Moldavia”cu: Heidelbergul de altădată (1932), Capul de Răţoi (1940), Strigoii (1941), Omul cu mârţoaga (1942). Ca actor de film a jucat în peliculele:Independenţa României (1912), Năbădăile Cleopatrei (1925), O noapte furtunoasă (1942), Viaţa învinge (1951) şi Brigada lui Ionuţ (1954).

În dramaturgie, debutează în 1927 când are loc la Teatrul Naţional Bucureşti, premiera piesei” Omul cu mârţoaga”, al cărei succes va duce, pentru prima dată, ca un autor român, să fie reprezentat pe scenele de la Paris, Berlin, Praga, Berna. Tot „Omul cu mârţoaga” va inaugura în oraşul său natal, Teatrul ”George Ciprian” pe 5 aprilie 1996.

Este de asemenea, autorul pieselor ieşite, aproape imediat, la rampă : ”Nae Niculae (1928), ”Capul de răţoi” (1938)”, Ioachim-prietenul poporului” şi „Un lup mâncat de oaie”(1947); alte producţii dramatice, nu au fost reprezentate, precum: „Iuda” şi „Soţ or’făr’de…”.

În proză este autorul volumelor memorialistice: “Cutia cu maimuţe” şi “Măscărici şi Mâzgălici”.

Moare la Bucureşti la 8 mai 1968.