LABIRINTUL - de Elena Moise
Putem începe prin a aminti faptul că județul nostru, Buzău, se găsește la granița dintre Muntenia, Moldova și Transilvania și, de aceea, mulți ne conisderă moldoveni, dar adevărul este că noi suntem munteni.
Deși de-a lungul generațiilor nu a existat niciun vizitator al parcului care să nu încerce să se piardă prin labirint, acest lucru a fost și rămâne irealizabil, datorită simetriei perfecte, atipice pentru un astfel de loc, precum și gardului viu nu suficient de înalt, care împrejmuiește minunații trandafiri. Labirintul a fost realizat la cererea lui Alexandru Marghiloman, ca dar pentru soția sa, Elisa Știrbei, de care îl lega o puternică iubire. Este cunoscut faptul că Marghiloman a fost un om de stat al Partidului Conservator, Prim-Ministru al României în anul 1918, având un rol decisiv în decursul Primului Război Mondial. În primii ani de carieră, în schimb, după absolvirea Facultății de Drept și a Înaltei Școli de Ştiințe Politice din Paris, tânărul fiu al lui Iancu Marghiloman a lucrat ca procuror și apoi ca judecător la Tribunalul Ilfov, pentru ca, ulterior, să fie numit avocat al statului. La 6 noiembrie 1884, Alexandru Marghiloman a fost ales deputat în Colegiul I Buzău.
Din rubrica “Știați că…?”, pentru membrii familiei, dar și pentru oaspeți, obișnuia să fie preparată “cafeaua Marghiloman”, la nisip, după o rețetă specială!
Revenind în prezent, la punctul nostru de interes, se poate spune despre centrul labirintului că simbolizează inima parcului, locul unde copiii se joacă de-a v-ați ascunselea, cuplurile tinere se pierd printre flori, iar bătrânii refac în fiecare zi drumul pe aleile ce străbat labirintul, astfel încat acum reușesc să găsească mereu calea de ieșire.
O informație utilă noilor vizitatori - în caz că vă gândiți să vă aventurați în labirint și să culegeți trandafiri, trebuie să știți că autoritățile locale păzesc cu simț de răspundere fiecare colț al parcului, pentru a se asigura că frumusețea domeniului Marghiloman rămane neatinsă!
Bibliografie: