Bustul lui Bogdan Petriceicu Hasdeu

B.P.HASDEU (BUSTUL ȘI LICEUL) - de Ovidiu Anghel

“Liceu,- cimitir/ Al tinereţii mele-/ Pedanţi profesori/ Şi examene grele…/

                                                  Şi azi mă- nfior/ Liceu,- cimitir/ Al tinereţii mele!” (G. Bacovia)

Câtă dreptate avea Bacovia, câte gânduri mai mult sau mai puţin pozitive a închis într-o strofă…Mă aflu în faţa Colegiului Naţional „B.P.Hasdeu” (denumit în trecut Gimnaziul „Tudor Vladimirescu” sau Liceul „Alexandru Hâjdeu”) - este cea mai importantă instituţie de învaţământ liceal din judeţul Buzău.

El a luat ființă în 1867, clădirea fiind construită pe un teren care a aparținut mănăstirii Banului, și a purtat numele de Gimnaziul „Tudor Vladimirescu” până în 1875, când a primit numele „Alexandru Hâjdeu”. Din 1932 instituția se numește Colegiul Naţional „Bogdan Petriceicu Hasdeu”.

În 1873, Basil Iorgulescu a înființat aici prima bibliotecă din oraș, iar în 1893, aceasta, denumită Biblioteca Publică „Carol I”, s-a mutat în noul local al gimnaziului. În 1890- 1891 s-a mutat în actuala clădire.

În 1895, la liceu a fost inaugurată prima colecție publică de tip muzeal din oraș, constând din piese arheologice, antropologice și istorice.

Acum, iată-mă  alături de Hasdeu, privind semeţ în zare… În încercarea mea de a-i cere un autograf pe unul dintre cele 16 volume din „Etymologicum magnum romaniae”, am remarcat faptul că celebrul sculptor Oscar Han a decis să nu-i facă maini, imitând – o (sau nu) pe Venus din Milo. Dupa cum probabil ştiţi, Hasdeu a încercat să creeze o enciclopedie asemanatoare Enciclopediei Franceze sau celei Britanice, însa s-a oprit la cuvântul “bărbat”.

Un lucru interesant la clădirea colegiului este amplasarea sa, chiar la confluenţa mai multor străzi cu o oarecare conotaţie istorică, politică: Păcii, Războieni, Victoriei, Libertăţii.

 

Bibliografie

  1.   Petcu, Gheorghe, „Municipiul Buzău- Monografie”, Editura Alpha, Buzău, 2002.
  2.   www.poezie.ro
  3. ro.m.wikipedia.org

Măsuri care privesc accesul şi contactul cu publicul

  1. La intrare se va efectua un triaj observaţional şi nu se va permite accesul persoanelor care prezintă simptome de infecţie respiratorie (tuse, strănut, rinoree), temperatura max. 37,3.
  2. Se va realiza termometrizarea spectatorilor/vizitatorilor. Persoanele care refuză să le fie verificată temperatura nu vor avea acces în locaţie;
  3. Accesul publicului va fi permis numai în condiţiile purtării de mască (medicală/non-medicală) pe toată durata evenimentului. Pentru a oferi o protecţie eficace, masca trebuie să acopere gura şi nasul;
  4. Accesul în spaţiu se face cu respectarea de către participanţi a distanţării de minimum 1,5 m;
  5. Persoanele îşi vor dezinfecta mâinile cu dezinfectant avizat pe bază de alcool care va fi pus la dispoziţie la intrare;
  6. Intrarea/ieşirea sunt separate, unice, pentru facilitarea menţinerii distanţei fizice;
  7. Accesul se face pe timpi cu până la o oră înainte de eveniment pentru a evita aglomeraţia.
  8. Bilete NU vor avea locuri nominale.
  9. Bilete se pot achiziționa doar online sau de la Agenția de Bilete a Teatrului „George Ciprian” situată bdul. Nicolae Bălcescu nr. 37
  10. Intrarea în sală se face în ordinea venirii începând cu primul loc marcat din primul rând disponibil. (Rândul C)
  11. În ziua spectacolului biletele se pot achiziționa de la Agenția de Bilete a Teatrului „George Ciprian” situată bdul. Nicolae Bălcescu nr. 37sau online cu maxim 30 de minute înainte de spectacol.
  12. Biletele vor fi scanate; se va evita ruperea sau atingerea biletelor;
  13. Participanţii au obligaţia purtarea măştii de protecţie;
  14. În cazul utilizării toaletelor se va respecta distanţa obligatorie de minimum 1,5 m;
  15. După şi/sau înaintea fiecărui eveniment se realizează dezinfectarea cu substanţe biocide autorizate a tuturor scaunelor, pufurilor etc.;
  16. Se interzice consumul de mâncare şi băutură în locaţie.