B.P.HASDEU (BUSTUL ȘI LICEUL) - de Ovidiu Anghel
“Liceu,- cimitir/ Al tinereţii mele-/ Pedanţi profesori/ Şi examene grele…/
Şi azi mă- nfior/ Liceu,- cimitir/ Al tinereţii mele!” (G. Bacovia)
Câtă dreptate avea Bacovia, câte gânduri mai mult sau mai puţin pozitive a închis într-o strofă…Mă aflu în faţa Colegiului Naţional „B.P.Hasdeu” (denumit în trecut Gimnaziul „Tudor Vladimirescu” sau Liceul „Alexandru Hâjdeu”) - este cea mai importantă instituţie de învaţământ liceal din judeţul Buzău.
El a luat ființă în 1867, clădirea fiind construită pe un teren care a aparținut mănăstirii Banului, și a purtat numele de Gimnaziul „Tudor Vladimirescu” până în 1875, când a primit numele „Alexandru Hâjdeu”. Din 1932 instituția se numește Colegiul Naţional „Bogdan Petriceicu Hasdeu”.
În 1873, Basil Iorgulescu a înființat aici prima bibliotecă din oraș, iar în 1893, aceasta, denumită Biblioteca Publică „Carol I”, s-a mutat în noul local al gimnaziului. În 1890- 1891 s-a mutat în actuala clădire.
În 1895, la liceu a fost inaugurată prima colecție publică de tip muzeal din oraș, constând din piese arheologice, antropologice și istorice.
Acum, iată-mă alături de Hasdeu, privind semeţ în zare… În încercarea mea de a-i cere un autograf pe unul dintre cele 16 volume din „Etymologicum magnum romaniae”, am remarcat faptul că celebrul sculptor Oscar Han a decis să nu-i facă maini, imitând – o (sau nu) pe Venus din Milo. Dupa cum probabil ştiţi, Hasdeu a încercat să creeze o enciclopedie asemanatoare Enciclopediei Franceze sau celei Britanice, însa s-a oprit la cuvântul “bărbat”.
Un lucru interesant la clădirea colegiului este amplasarea sa, chiar la confluenţa mai multor străzi cu o oarecare conotaţie istorică, politică: Păcii, Războieni, Victoriei, Libertăţii.
Bibliografie
- Petcu, Gheorghe, „Municipiul Buzău- Monografie”, Editura Alpha, Buzău, 2002.
- www.poezie.ro
- ro.m.wikipedia.org