CASA VERGU-MĂNĂILĂ - de Manuela Lazăr
Am ajuns la Casa Vergu-Mănăilă de pe strada Războieni, cea mai veche casă din oraşul nostru, care a aparţinut familiilor Vergu şi Mănăilă, mari personalităţi ale secolului al XVIII lea.
Ea a fost construită în 1780 în stilul brâncovenesc, iar elementele specifice acestui stil sunt: balconul, coloanele scurte şi gemuleţele de la parter. Această epocă a influenţat în mod hotărâtor arhitectura românească. Piatra pe care o are în fundaţie este piatră de Măgura, foarte valoroasă la acea vreme. După 1976, ea a figurat ca expoziţie de artă şi etnografie, în cadrul Muzeului Judeţean Buzău, desigur. Momentan este în renovare şi nu este deschisă publicului, dar am vorbit cu doamna conservator etnografic Florentina Boldea, care ne-a zis că va fi gata până de „Noaptea Muzeelor”.
La prima vedere ai zice că este chiar casa de pe bancnota de 10 lei. Dar nu, nu este aceasta. Aceea este tot una din judeţul Buzău, mai exact din satul Chiojdu, un loc cu cele mai vechi case din judeţul nostru, care sunt, de asemenea, foarte frumoase.
Sinceră să fiu, mie mi se părea mai frumoasă casa când eram mica, sau poate trec eu prea des pe lânga ea..... Dar încă îmi place foarte mult că acolo sus stau nişte oameni din lemn sprijiniţi de acoperiş, formând coloane groase ca într-un joc de domino.
Vouă ce vă place?
INFO SUPLIMENTARE (preluate de pe site-ul http://destepti.ro/casa-vergu-manaila-buzau)
„Muzeul este împărţit pe mai multe domenii, precum ocupaţii fundamentale, activităţi de cultivare a pământului sau activităţi casnice. Muzeul etnografic din Casa Vargu-Mănăilă este organizat în şase camere, obiectele expuse fiind adunate din zonele judeţului Buzău în care s-au păstrat tradiţiile populare: Lopătari, Mânzăleşti, Mărgăriteşti, Bisoca etc. În prima cameră a muzeului pot fi admirate o serie de costume populare, toate specifice zonei Buzăului. Cu toate acestea, se pot vedea anumite influenţe din alte părţi ale ţării, un singur costum fiind autentic buzoian: se remarcă prin simplitate şi prin culorile roşu, negru şi alb, culori de bază ale costumelor populare. Costumele expuse sunt cele folosite de ţărani cu anumite ocazii: la nuntă, la şezătoare sau la horă.
O altă cameră din Casa Vergu-Mănăilă este dedicată ţesutului. Astfel, vizitatorii pot admira războaie de ţesut sau ştergare, acestea din urmă fiind unice. Tot în această cameră, a fost amenajat interiorul tradiţional al unei case din Bisoca. Se pot vedea cuverturi, un covor ţesut manual, icoane cu ştergare deasupra, lăzi de zestre şi alte obiecte. O altă colecţie deosebită este cea de covoare, unul dintre ele fiind cel mai vechi obiect al muzeului – este vorba de un covor din anul 1837, care, în prezent, se află în curs de restaurare. Colecţia cuprinde şi câteva covoare din păr de capră, opere ale unei artiste din Buzău, Adela Petre.”
Bibliografie:
- https://ro.wikipedia.org/wiki/Casa_Vergu-M%C4%83n%C4%83il%C4%83
- http://destepti.ro/casa-vergu-manaila-buzau
- Informaţii de la doamna conservator etnografic Florentina Boldea
- Mandache, Valentin, Brâncovenesc vs. Neoromânesc, https://ro.casedeepoca.com/?s=brancovenesc